Görevsizlik kararını kim verir?
A) KARARLAR Emredici kurallar (HUMK Md. 1-8) kamu düzenine tabidir (1). Bu nedenle mahkeme, görevli olup olmadığını resen inceleyebilir ve görevli olmadığına karar verirse, resen görevsizlik kararı verir (HUMK Md. 7 f. I). Mahkeme, sözlü duruşma yapmaksızın görevsizlik kararı verebilir (2).
Bam ne karar verebilir?
Bölge mahkemesi, bir itirazı incelerken hem davayı hem de hukuku inceleme yetkisine sahiptir. İnceleme sonucunda, “esas itibariyle ret”, “düzeltme yoluyla esas itibariyle ret”, “iptal ve ilk derece mahkemesine sevk”, “davanın devam ettirilmesi ve duruşmaya hazırlık için yargılamanın başlatılması” kararlarını verebilir.
İstinaf görevsizlik kararı verirse ne olur?
Yetkisizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde, taraflardan biri, kararı veren mahkemeye 2 hafta içinde dosyanın yetkili veya görevli mahkemeye nakli talebinde bulunmalıdır. Taraflardan biri böyle bir talepte bulunmazsa, dava açılmamış sayılır.
İcra mahkemesi görevsizlik kararı verebilir mi?
Yargıtay HGK’nın 19.11.2003 tarih ve 2003/3-737 E. 2003/700 K. sayılı kararında belirtildiği üzere, istisnalar saklı kalmak üzere, ceza kovuşturma hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda icra mahkemeleri görevlidir. Bu tür başvurular hakkında görevsizlik kararı veremez. Talep reddedilir veya kabul edilir.
Görevsizlik kararı nereye yapılır?
Yetkisizlik kararı sonrası prosedür: Bunun için, yetkisizlik kararı veren mahkemeye iki hafta içinde başvuruda bulunulması gerekir. Taraflar bu başvuruyu yapmazlarsa, dava açılmamış sayılır. İki haftalık süre ihlal edicidir.
Görevsizlik kararı temyiz edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 362/1-c maddesine göre bölge mahkemeleri, “yargı yetkisi içindeki ilk derece mahkemeleri arasındaki görev ve yükümlülük uyuşmazlıklarının çözümüne ilişkin kararlar ile yetkili makamların atanmasına ilişkin kararlar” vermekle görevlidir. Bu kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.
BAM hangi kararları verir?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesince reddedilen davanın haksız yere reddedildiği kanaatine varırsa, davanın tamamının veya bir kısmının kabulüne karar verir.
BAM yeniden yargılama yapar mı?
Yüksek Mahkeme BAM kararını uygun görürse, onaylamaya karar verir. BAM, kararını herhangi bir nedenle bozabilir. Yeniden yargılama yapmayı gerekli görmezse, düzeltmelerle onaylamaya karar verir.
BAM kaç günde karar verir?
Ancak uygulamada, farklılıklara rağmen, bölge adliye mahkemesinde ön inceleme sürecinin ortalama 30 gün içinde tamamlandığı varsayılabilir.
Görevsizlik kararı sonrası ne yapılmalı?
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20. maddesi hükmüne göre; taraflardan biri, yetkisizlik kararının kesinleştiği tarihten itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir.
Görevsizlik kararı usulden red midir?
Her şeyden önce mahkemenin görevli olması gerekir. Mahkeme dışında açılan davanın, dava açılmasına gerek olmadığından usul yönünden reddi gerekir (Pekcanıtez H./ Özekes M./ Akkan M./ Korkmaz H.T.: Pekcanıtez Usul Hukuku, Cilt II, İstanbul 2017, s. 930).
Görevsizlik kararı nedir HMK?
Yetkisizlik kararı, bir mahkemenin önündeki dava üzerinde yargı yetkisine sahip olmadığını tespit edip davayı başka bir yetkili mahkemeye nakletmeye karar verdiği bir durumdur. Yasa, ceza ve hukuk davalarında hangi mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğunu belirler.
Görevsizlik kararı hangi aşamada verilir?
Yetkisizlik kararı, mahkemenin önündeki davayı görme yetkisine sahip olmadığını beyan ettiği bir karardır. Mahkeme, yargılama sırasında herhangi bir zamanda yetkisiz olduğuna karar verebilir. Yetkisizlik kararı, karar kesinleştikten sonra verilemez. Reddetme kararı, duruşma yapılmadan dosyaya dayanarak verilir.
Görevsizlik kararı nihai karar mıdır?
Yetkisizlik, yetkisizlik ve davanın açılmaması kararları nihai usul kararlarıdır. Başka bir deyişle, davanın esasını içeren talep karara bağlanmamıştır. Çünkü davanın esası daha fazla incelenemez.
Görevsizlik kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
YANLIŞ YETKİ KARARI TAMAMLANANA KADAR İCRA DOSYASI YETKİLİ KURULUŞA GÖNDERİLEMEZ.
Savcı görevsizlik kararı verebilir mi?
Görev mahkemelerle ilgili bir düzenlemedir. CMK’da savcıların görevlerine ilişkin bir hüküm yoktur ve savcıların görevsizlik kararı vermesi mümkün değildir30.
Görev uyuşmazlığı hangi mahkemece giderilir?
Mahkemenin Görevleri: MADDE 1. – Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıkları hakkında kesin karar vermekle görevli, bu Kanunla kurulan ve görev yapan bağımsız yüksek mahkemedir.
Görevsizlik kararından sonra ne yapılır?
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20. maddesi hükmüne göre; taraflardan biri, yetkisizlik kararının kesinleştiği tarihten itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir.
İdare mahkemesi görevsizlik kararı verirse ne olur?
İdari ve mali mahkemeler, idari mahkemelerin görev alanına giren bir davada görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle davanın reddine karar verirlerse dosyayı Danıştay’a veya yetkili idari veya mali mahkemeye gönderirler.