İslama göre felsefe nedir?
İlk İslam filozofu El-Kindi’ye (801-873) göre Felsefe; “İnsanın gücü yettiğince Allah’ın işlerini taklit etmesidir. İnsanın kendisi hakkındaki bilgisidir, insanın gücünün yettiği şeylerin hakikati hakkındaki bilgisidir. Felsefe sanatların sanatı, bilgeliğin bilgeliğidir.”2 Mayıs 2023
Felsefe tanımı nedir?
Felsefe veya beşeri bilimler; Bunlar, varoluş, bilgi, değerler, gerçek, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel sorunların sistematik çalışmalarıdır. Felsefe inceleyen kişilere filozof denir.
Farabi’ye göre felsefe nedir?
Aklı, bir insanın sahip olabileceği en yüksek değer olarak gören Farabi’ye göre felsefe, varlığın varlık olarak bilgisi, yani tüm evreni önümüze seren ve her şeyi kuşatan evrensel bir bilimdir. Dolayısıyla varoluşun amacını araştıran filozofun bilgisi de evrenseldir.
Felsefe madde nedir?
Madde, enerjiyle birlikte, görünür dünyadaki tüm nesnel olayların temelini oluşturan ve ölçülebilir fiziksel özelliklerin atfedilebildiği bir nesnedir. Maddenin makroskobik içsel özellikleri “yerçekimi” ve “eylemsizlik”tir.
Felsefe nedir din kültürü?
İslam kültüründe hem bilim hem de ilahi ve beşeri bilgi için kullanılan kapsamlı bir terimdir. Varlığı varlığı açısından ele alan ve fizik ötesi nedenlerin ve bilginin ilkelerini inceleyen felsefe disiplini.
İslâm felsefecileri kimlerdir?
Kindi (ö. 870), Fârâbî (ö. 950), Amiri (ö. 992), İbn Sina (ö. 1037), İbn Miskeveyh (ö. 1030), İbn Bacce (ö. 1138), İbn Tufeyl (ö. 1185) ve İbn Rüşd (ö. 1198) İslam felsefesinin egemen akımı olan Peripatetik/Peripatetik geleneğe mensupturlar.
Felsefenin diğer adı nedir?
Felsefe veya entelektüel bilim, “phileo”nun “seviyorum, peşinden gidiyorum, arıyorum” ve “sophia”nın bilgi ve bilgelik anlamına geldiği Yunanca φιλοσοφία kelimelerinden türetilen terimle tanımlanan entelektüel etkinlik ve disiplindir. “phileo” = sevgi ve “sophia” = bilgi veya bilme kelimelerinden türemiştir.
Felsefenin temel amacı nedir?
1- Felsefe, insanın gerçeği anlama ve bilme ihtiyacını giderir. 2- Felsefe, eleştirel bir bakış açısı sunar. 3- Felsefe, insana insan olduğunu hatırlatır. 4- Bize sistemli, doğru, önyargısız ve saygılı düşünmeyi öğretir.
Felsefenin babası kimdir?
Sokrates sıklıkla Batı felsefesinin babası olarak kabul edilir ve öğrencisi Platon onun öğretilerini ilerletmiştir [4]. Ancak, modern felsefe bağlamında, René Descartes sıklıkla metafizik, matematik ve zihin felsefesindeki temel çalışmaları nedeniyle modern felsefenin babası olarak anılır. Sokrates sıklıkla modern felsefenin babası olarak kabul edilir ve öğrencisi Platon onun öğretilerini ilerletmiştir [4]. Ancak, modern felsefe bağlamında, René Descartes sıklıkla metafizik, matematik ve zihin felsefesindeki temel çalışmaları nedeniyle modern felsefenin babası olarak anılır [2] [3].
İbni Sina’nın felsefi görüşü nedir?
İbn Sina’ya göre, ruh, birleştiği bedeni almadan önce bireysel bir varlığa sahip değildir. Aristoteles gibi, İbn Sina da metafiziği varoluş anlamında varoluş bilimi olarak tanımlar. İbn Sina, üçlü evren görüşünde teistik felsefe (theisme) ve natüralist felsefeyi (naturalisme) birleştirir.
İlk Türk İslam filozofu kimdir?
İslam düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindi, Bağdat Akademisi’nde eğitim gören ilk filozoftur. Kindi, bir fizikçi, mühendis ve matematikçi olduğu kadar bir filozoftur. Bu niteliğiyle -S. H. Nasr’ın da dediği gibi, felsefi bilim adamları okulunun ilk kurucuları arasındaydı.
El Kindi’ye göre felsefe nedir?
El-Hudûd’daki ilk tanımı, felsefenin ismi olan felsefeye dayanan ve ilk felsefenin bir araç ve bir sanat olduğu şeklindeki tanımıdır. Buna göre felsefe, fila ve sufa kelimelerinin birleşmesiyle oluşan hikmet sevgisidir ki bu da hikmeti seven filozof anlamına gelir (Kindî 2014a: 184).
Felsefe neyi ifade eder?
Felsefe kelimesi bilgi ve bilgeliği sevmek ve bilgi ve bilgelik için çabalamak anlamına geldiğinden, bu bilgi ve bilgeliğin ne olduğu ve nasıl elde edildiği önemlidir. Çünkü felsefi bilgi, bilimsel, dini, günlük ve deneysel diyebileceğimiz birçok bilgi arasında özel bir yere sahiptir.
Felsefenin ana maddesi nedir?
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada “başlangıç”, “ilk”, “ilk neden” anlamına gelir) Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi antik Yunan felsefesinin en önemli kavramlarından biridir. Genel olarak felsefe ve bilimin, özellikle de fiziğin ana disiplini olarak kabul edilen metafiziğin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.
Filozoflara göre felsefe ne demek?
Öte yandan Antik Yunan filozofu Sokrates’e göre felsefe, bilmediğini bilmek anlamına gelirken, Platon’a göre felsefe, gerçekliğin gerçek doğasını kavramak, her şeyin ne için olduğunu, yani amacını bilmek anlamına gelir.
İslam felsefesi diye bir şey var mı?
İslam felsefesi, Müslüman filozofların felsefi düşüncesinin genel adıdır. İslam felsefesi, felsefi bir düşünce olması bakımından diğer felsefelerden farklı değildir.
İslâm ve felsefe arasında nasıl bir ilişki vardır?
Dinin felsefeye zıt olduğu düşünülse de, din ve felsefenin aslında karşılıklı bir ilişkisi vardır. Birçok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler, dini açıklamak, insanları dine ikna etmek ve onları Tanrı’ya inanmaya ikna etmek için felsefeyi kullanırlar.
İlk İslâm filozofu kimdir?
İslam düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindi, Bağdat Akademisi’nde eğitim gören ilk filozoftur. Kindi, bir fizikçi, mühendis ve matematikçi olduğu kadar bir filozoftur. Bu niteliğiyle -S. H. Nasr’ın da dediği gibi, felsefi bilim adamları okulunun ilk kurucuları arasındaydı.
İslam felsefesinin temel özellikleri nelerdir?
İSLAM FELSEFESİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 1) Antik Yunan felsefesinden etkilenmiştir. 2) Akıl, iman ve inanç gibi konular işlenmiştir. 3) Tercüme faaliyetleri yapılmıştır. 4) İslam felsefesinden önceki konular işlenmiştir.